България сключи тристранно споразумение с Гърция и Румъния за възстановяване на Украйна

...
България сключи тристранно споразумение с Гърция и Румъния за възстановяване на Украйна
Коментари Харесай

България поиска да възстановява Украйна след войната


България подписа тристранно съглашение с Гърция и Румъния за възобновяване на Украйна след привършване на войната. Това е станало след среща в София, в която са взели участие българският зам-външен министър Велислава Петрова и зам.-външните министри на другите две страни, заяви БНР.

По време на срещата е бил издигнат въпросът и за премахване на енергийната взаимозависимост от Русия. Гръцкият зам.-външен министър Милтиадис Варвициотис отбелязал важността на интерконектора сред България и Гърция и геополитическото му значение, като част от европейската политика за енергийна самостоятелност. Освен това е изразил безпокойството си по повод на ескалацията на събитията в Украйна през последните дни. По думите е значимо България, Румъния и Гърция да обединят старания и да изпратят обръщение, с цел да съживят и върнат живота в Украйна.

Заместник-министърът Велислава Петрова е изразила безпокойствие от отрицателният резултат, който войната в Украйна има върху така и така комплицираната политическата и икономическата обстановка на Балканите. 

" Сега " напомня, че още през юли се състоя среща в Лугано, Швейцария, която събра представители на 42 държави и няколко интернационалните организации. Още тогава бе контрактувана следвоенната помощ за Украйна, а редица страни поеха ангажимент за възобновяване на съответни райони в Украйна. Така към този момент е ясно, че Чешката република, Финландия и Швеция ще възвръщат към момента окупираната от Русия Луганска област, Швейцария ще възвърне Одеска област, Ирландия - Ровненскаобласт, Германия - Черниговска област и т.н

Двудневната среща приключи с декларация, в която се дава обещание финансова помощ за възобновяване на Украйна след привършване на военните дейности. България нямаше представител на срещата в Лугано и не подписа декларацията с правилата за възобновяване на Украйна. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР